Tekst

Je hebt het vast wel eens gezien een zwerm vogels of vissen ogenschijnlijk bewegend als één organisme. Er is geen teamleider in de zwerm die zegt wanneer naar links of rechts te gaan. Elk individueel dier handelt vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en gezamenlijk doel. Een elementair doel welke in essentie toch een mooi voorbeeld is, hoe een individu eigen verantwoordelijk neemt en bijdraagt aan een gezamenlijk doel.

De zwerm of een school is dan een mooi natuurlijk voorbeeld hoe een totale groep razend snel en wendbaar kan anticiperen op de veranderingen en bedreigingen in de omgeving. De vergelijking met een team of organisatie is ook goed te maken. Want bent u als organisatie ook in staat om snel te anticiperen op de veranderingen in de markt, zoals de vraag van uw klanten en het aanbod van uw concurrenten?

Immers de markt verandert in snel tempo. De organisaties met de meeste waarde zijn al lang niet meer de grote reuzen opgericht in de 18e of 19e eeuw, maar de start-ups van pakweg 30 jaar geleden. Hoe zit dat bij u? Bent u in staat de parels en flexibiliteit tijdens uw oprichting te bewaren, maar tevens de wendbaarheid te organiseren voor een gezonde continuïteit?

De antwoorden liggen vaak veel minder ingewikkeld dan gedacht.
Zelden wordt het volledig potentieel aan talent van medewerkers benut. We werken nog graag vertrouwd met elkaar samen waarbij de besluiten worden genomen in de lijn of hiërarchie. Impliciet zeggen we daarmee dat de kennis en know how is voorbehouden aan de lijn. In kleinere organisaties is dat misschien ook zo. In complexere structuren waarin niet alleen inhoudelijke kennis maar andere vaardigheden van leidinggevenden worden verwacht gaat dat echter niet meer op.

Kennis staat  al lang niet meer garant voor macht en hiërarchie. Kennis is overal en binnen handbereik.
Toch blijven we veelal de besluiten nemen via de hiërarchie en zelden via de medewerkers. Dat is vreemd want geen enkele medewerkers is slim genoeg om het 100% fout te hebben. Elke medewerker heeft in potentie een belangrijke bijdrage. Want is het niet opmerkelijk dat deze medewerkers in eigen tijd investeringen doen van soms honderdduizenden euro’s, huwelijken aangaan, kinderen opvoeden, bestuursfuncties hebben etc., maar voor een doorsnee bestelling van kantoor materiaal een handtekening nodig hebben van de leidinggevende.

Zoals ook de besturing van onze pc’s met MS-DOS jaren naar tevredenheid werkte vragen onze huidige pc’s en smart phones nu andere vormen van besturing. Eenzelfde evolutionaire stap gaan we de komende jaren zien in organisatie besturing.
Het goede nieuws is dat er in de afgelopen jaren al veel kennis is opgedaan met zelforganisatie. Wat werkt, maar ook wat niet werkt. Nieuwsgierig?  Bel en ik kom langs.

Laat je inspireren, ontdek en pas toe

Inspiratie

In plus minus 1,5 uur kennismaken met zelforganisatie . Wat is het precies, wat is de nut en noodzaak en wat zijn de voor- en nadelen?

In dialoog en uit comfort

Naast de inspiratie inhoud ook ruim de tijd om met elkaar te onderzoeken wat gedelegeerd leiderschap voor uw organisatie kan betekenen.

Proeverij

De theorie is mooi en geeft nieuwe ideeen, maar wat betekent zelforganisatie in de praktijk. Een praktische 'proeverij ' van een dagdeel.

handbridge

Traject

Een volledig traject van 15 weken waarna een team volledig samenwerkt op basis van doelen en zelforganisatie. Het traject bestaat uit een vijftal workshops, 12 werk- en rol-overleggen. Trainingen voor de vaste rollen en een aantal coach momenten.